Το κρεμμύδι είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά των νοικοκυρών διότι νοστιμίζει το φαγητό αλλά έχει αγαπηθεί πολύ και από τους μερακλήδες του φαγητού για την καυτερή, αψιά και πικάντικη γεύση του. Επίσης στο κρεμμύδι αποδίδονται πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και θεωρείται παράγοντας μακροζωίας. Το κρεμμύδι προέρχεται από το φυτό Allium Cepa από την νοτιοανατολική Ασία. Καλλιεργείται τόσο για τους ξερούς βολβούς του όσο και για τα λευκοπράσινα στελέχη του.
Σε αυτή την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με την φύτευση σπορόφυτων κρεμμυδιού που βρίσκουμε τέτοια εποχή στα φυτώρια. Επιλέγουμε σπορόφυτα και όχι κοκκάρι διότι θέλουμε να έχουμε πρώιμη συγκομιδή. Οι ποικιλίες κρεμμυδιού που μπορούμε να βρούμε είναι : White Lisbon, Stuttgarter Riesen, Snowbal, Sturon και Bunching όπου είναι και η επιλογή μου λόγω του ευθύ βλαστού και την απουσία διογκώσεων στη βάση του.
Το κρεμμύδι μπορούμε να το φυτέψουμε ή στον κήπο μας ή στην γλάστρα μας. Η απόδοσή του είναι όσα και τα σπορόφυτα που θα φυτέψουμε. Για να αναπτυχθούν πλήρως τα κρεμμύδια μας θα πρέπει να περάσουν 55-70 ημέρες από την φύτευσή τους αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε να συλλέγουμε ακόμα και από τις 40 ημέρες και μετά!
Για φύτευση στη γλάστρα μας θα χρειαστούμε να ρίξουμε μία στρώση χαλίκι η ελαφρόπετρας στον πάτο της γλάστρας που θα βοηθάει στην καλή αποστράγγιση. Ακριβώς από επάνω θα χρειαστεί να ρίξουμε χώμα εμπλουτισμένο με κομπόστ ή διαφορετικά να περιέχει κοπριά σε αναλογία 1/8. Αφού διαμορφώσουμε την γλάστρα μας θα πρέπει να ανοίξουμε τρύπες στο χώμα με βάθος 5-7 εκατοστά και σε απόσταση μεταξύ τους 7-10 εκατοστά. Μέσα στις τρύπες που ανοίξαμε τοποθετούμε τα νεαρά φυτάρια και καλύπτουμε τις ρίζες με χώμα χωρίς να πιέζουμε με το χέρι μας. Μόλις τα φυτέψουμε ποτίζουμε τα κρεμμυδάκια με μικρή ποσότητα νερού.Εάν η γλάστρα μας βρίσκεται σε σημείο όπου βρέχεται δεν θα χρειαστεί να ποτίζουμε. Διαφορετικά εφαρμόζουμε 2 ποτίσματα την εβδομάδα με μικρή ποσότητα νερού. Όταν το λευκό στέλεχος έχει φτάσει σε ύψος 15 εκατοστά και τα φύλλα διάμετρο 4 χιλιοστά τότε συγκομίζουμε το κρεμμυδάκι μας.
Για φύτευση στον κήπο μας θα πρέπει να έχουμε σκαλίσει αρκετά καλά το μέρος όπου θα φυτέψουμε το κρεμμυδάκι μας διαφορετικά θα δυσκολευτεί στην ανάπτυξή του. Για να αυξήσουμε την οργανική ουσία του εδάφους μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 φτυαριές καλά χωνεμένης κοπριάς σε έκταση 1 τ.μ. Επειδή το κρεμμύδι είναι αρκετά απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία μπορούμε να προσθέσουμε 100 γραμμάρια / 1 τ.μ. βιολογικό λίπασμα με αναλογία 7-7-10. Με μία τσάπα ανακατεύουμε το χώμα και έπειτα ισιώνουμε το έδαφος με μια τσουγκράνα. Θα φυτέψουμε το κρεμμυδάκι σε γραμμές που θα απέχουν μεταξύ τους 20 εκατοστά ενώ η απόσταση μέσα στην γραμμή θα πρέπει να είναι 10 εκατοστά. Με μία τσουγκράνα δημιουργούμε τοιχώματα από χώμα ύψους 10 -15 εκατοστά ώστε να μην παρασέρνει το νερό τα νεαρά φυτάρια. Ανοίγουμε τρύπες βάθους 5 εκατοστών και ξεκινάμε την φύτευση των σπορόφυτων. Θα πρέπει να εισέλθουν στις τρύπες μόνο οι ρίζες και 2 εκατοστά περίπου από το μέρος του βλαστού. Εάν το έδαφος δεν είναι υγρό θα χρειαστεί με ποτίσουμε τα κρεμμυδάκια με το ποτιστήρι χαμηλά για να μην τα ξεριζώσει η ορμή του νερού. Κάθε 10 περίπου ημέρες θα πρέπει να σκαλίζουμε ελαφρά γύρω από τα κρεμμυδάκια και να αφαιρούμε τυχόν αγριόχορτα.
Προσοχή!! Μία ημέρα πριν την συγκομιδή ποτίζουμε τα φυτά για να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε ευκολότερα με το χέρι!
Για οποιαδήποτε απορία ή συμβουλή περιμένω email σας στο kipouriki4u@yahoo.gr.
Τις επόμενες ημέρες θα προσθέσω φωτογραφίες από την εξέλιξη των δικών μου κρεμμυδιών.
Καλή Επιτυχία!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου